Kwaliteit vloeren tegen de scherpste prijs
0 items
t.w.v. € 0,00
Thuiswinkel Waarborg     Betaal met iDeal
Vragen? Bel ons! 0184 - 760 760

Lees hier over de specificaties en het verwerken van houten vloeren

Veelgestelde vragen over houten vloeren

Specificaties houten vloeren

Een houten vloer heeft een lange levensduur, geeft een warme uitstraling en heeft weinig onderhoud nodig. Het handige aan een houten vloer is dat u na verloop van tijd de vloer een nieuwe uitstraling kunt geven door de vloer op de schuren en in een andere olie of wax te zetten.

 • Wat is de dikte van een houten vloer?
  • Houten vloeren zijn beschikbaar in verschillende diktes. De dikte van het hout is afhankelijk hoe de "plank" is opgebouwd. Creon Vloeren werkt vaak met 3 laags of multilaags parket. Dit houdt in dat de vloer een toplaag heeft van bijvoorbeeld eiken met daaronder een drager die bestaat uit meerdere lagen. Bij een parketvloer á 15 mm dik met een toplaag van 4 mm is de dikte van de drager dus 11 mm.

   Parket welke op deze manier is opgebouwd is stabieler en beter bestand tegen vloerverwarming en/of vloer verkoeling.
 • Wat is beter voor mijn parket vloer: verlijmen of zwevend leggen?
  • Het verlijmen van een houten vloer heeft zijn voorkeur bij vloerverwarming en bij grote oppervlaktes. In de meeste gevallen kan de vloer zwevend gelegd worden. De vloer wordt in feite los gelegd, kliklaminaat is hier een voorbeeld van. Een zwevende vloer monteert u eenvoudig zelf. Daarnaast kunt u een zwevend gelegde vloer er altijd zonder moeite weer uithalen als u gaat verhuizen, of als u beschadigde delen wilt vervangen.
 • Wat houdt een tand-groefverbinding / clickverbinding in?
  • Parket wordt geleverd met een verbinding zodat het parket mooi in elkaar valt. Twee veel voorkomende uitvoeringen zijn de tand-groef en de click verbinding. Zoals de naam al zegt, bij een tand/groefverbinding heeft de ene plank een tand en de andere plank een groef. Op deze manier kunt u ze gemakkelijk in elkaar schuiven. De vloeren met een tand/groefverbinding worden geplaatst d.m.v. verlijming.

   Bij vloeren met een clickverbinding worden planken in elkaar vast geclickt. Deze vloeren zijn geschikt om te verlijmen of om zwevend te plaatsen. Bij zwevende plaatsing wordt de vloer geplaatst op een ondervloer en wordt deze vloer dus niet verlijmd.
 • Gaan vloerverwarming en een houten vloer samen?
  • Een houten vloer kan heel goed gecombineerd worden met vloerverwarming. U moet alleen wel rekening houden met een aantal factoren. Hout isoleert heel goed, daardoor kan de warmte van de vloerverwarming minder goed omhoog. In sommige gevallen is het nog nodig om radiatoren te plaatsen. Lamelparket is zeer geschikt voor vloerverwarming, doordat deze nauwelijks krimpt of zwelt. Dit komt doordat het is opgebouwd uit een multiplex laag en de massieve toplaag.
 • Hoe weet ik welke ondervloer geschikt is voor mijn houten vloer?
  • Een passende ondervloer vinden is afhankelijk van de ondergrond en van het type vloer die u heeft gekozen. Op de pagina ondervloeren vindt u alle informatie over verschillende soorten ondervloeren. 
 • Hoe lang moet mijn houten vloer acclimatiseren voordat ik begin met leggen?
  • Leg het hout minimaal 48 uur van tevoren in de kamer waar het parket uiteindelijk komt te liggen.Dit voorkomt dat het parket gaat uitzetten of krimpen nadat het is gemonteerd. 
 • Welke legrichting moet ik aanhouden tijdens het monteren?
  • Bedenk voordat u aan de ondervloer begint, in welke legrichting u de vloer wilt hebben. Als de vloer in de lengte wordt gelegd, maakt dit de kamer optisch langer en smaller, wordt de vloer in de breedte gelegd, dan wordt de kamer optisch breder en korter.
 • Hoe leg ik een parketvloer?
  • Een parketvloer werkt, het kan dus krimpen en uitzetten. Begin daarom één centimeter van de muur af met het leggen. Het beste is om achter in de kamer te beginnen. Leg om te testen eerst twee rijen naast elkaar, eerst de korte kanten aan elkaar en vervolgens de lange zijden. Bent u tevreden met de twee rijen? Dan kunt u de rest van uw vloer gaan leggen.
 • Hoe moet ik mijn parketvloer schuren?
  • Het schuren van een parketvloer kunt u gemakkelijk zelf doen, u kunt een speciale schuurmachine huren bij een bouwmarkt. Maak de hele vloer leeg, zodat u in één keer door kunt werken. Zorg ervoor dat uw meubels en andere spullen zijn afgedekt met folie, er komt namelijk veel stof vrij bij het schuren. Begin met korrel veertig, u kunt eventueel nog omhoogwerken naar een fijnere korrel. Begin diagonaal met schuren, vervolgens kunt u verder gaan in rechte banen. Voor de onbereikbare plekken kunt u het beste een handschuurmachine gebruiken. Zuig na afloop al het stof op.
 • Hoe kan ik mijn houten vloer het beste schoonmaken?
  • Het is belangrijk om uw houten vloer regelmatig te stofzuigen. Zo voorkomt u dat zand en steentjes krassen en kale plekken veroorzaken. Verder is het hygiënisch om de vloer wekelijks te dweilen. Je kunt af en toe ook kiezen voor een dieptereiniging. Hiermee desinfecteert u de vloer met stoom. Ingelopen vuil en oude vlekken worden verwijderd. Behandel uw vloer na afloop wel met een onderhoudsolie, anders droogt de vloer uit.